Referenties
Referenties > Gemeentearchief Rotterdam

Gemeentearchief Rotterdam kiest voor Presurf

Keuze voor softwarepakket belangrijke stap in ontwikkeling E-depot

Het Gemeentearchief Rotterdam heeft voor het archiveren van websites gekozen voor het softwarepakket Presurf van Capsis. Presurf biedt een oplossing voor het duurzaam archiveren en gecontroleerd beschikbaar stellen van websites. Het gemeentearchief loopt binnen de archiefwereld voorop bij het zoeken naar de juiste technologie om materialen op een duurzame manier te digitaliseren. De keuze voor Presurf maakt deel uit van de strategie van het gemeentearchief om een E-depot op te zetten.

Al 150 jaar bewaart het Gemeentearchief Rotterdam archieven van de stad en haar inwoners. Kerntaak van het gemeentearchief is duurzame en betrouwbare opslag van archieven en collecties, zó dat deze informatie vindbaar is voor een breed publiek. In het digitale tijdperk ontstaat veel informatie niet op papier maar in bits en bytes. Ook deze digitale informatie moet worden bewaard en leesbaar aangeboden.

E-depot

Besturingssystemen, bestandsformaten en informatiedragers zoals Cd-rom's en Dvd's verouderen in hoog tempo. Een van de uitdagingen voor de toekomst is de ontwikkeling van het E-depot, als digitaal archief. Binnen het gemeentearchief wordt op dit moment gezocht naar de juiste technologie om materialen op een duurzame manier te digitaliseren. Een ingewikkeld proces dat jaren gaat duren, daarom werkt het gemeentearchief binnen dit project samen met andere archiefinstellingen in het land. De keuze voor softwarepakket Presurf 2.0 van Capsis vormt een belangrijke stap in de ontwikkeling van het E-depot. Het softwarepakket maakt duurzaam archiveren en het gecontroleerd beschikbaar stellen van websites mogelijk.

Jan Kuipers van het Gemeentearchief Rotterdam: "Als gemeentearchief werken wij samen met de Archiefschool in Amsterdam aan een project om een digitaal depot te realiseren voor opslag en ter beschikking stelling van digitale informatie. De aanschaf van Presurf past in deze strategie".

Eind 2006 is Presurf ingezet voor een proef waarbij honderd websites op gemeentelijk niveau zijn gearchiveerd. Het ging hierbij niet alleen gemeentelijke websites, maar ook andere voor Rotterdam belangrijke websites zoals die van musea, theaters en sportverenigingen. Deze gearchiveerde websites worden op termijn opgenomen in het E-depot waarin ze voor de lange termijn bewaard zullen blijven.

Frans-Willem Duijnhouwer van Capsis: "Presurf is veelzijdig en uiterst eenvoudig te gebruiken, ook voor gebruikers met minder ervaring met internet. Websites worden in oorspronkelijke presentatie - zowel vorm, inhoud en interactie - opgeslagen in het archief. Het gecreëerde archief staat los van Presurf zelf. Dit om voldoende openheid te waarborgen. Met Presurf kan in één keer een volledige website gearchiveerd worden. Bovendien biedt de software krachtige hulpmiddelen zoals een zoekfunctie en metadata voor het gebruik van de archieven."

Op korte termijn zal Presurf worden gekoppeld met het E-depot van het gemeentearchief, zodat de gearchiveerde websites ook in het E-depot opgeslagen worden. De websites worden toegankelijk gemaakt via het catalogussysteem van het gemeentearchief met een directe link naar Presurf

Direct meer weten?
© Capsis B.V. - Alle rechten voorbehouden - Disclaimer